Voorlezen: leuk en belangrijker dan je zou denken

Linda~ Vandaag zijn de Nationale Voorleesdagen begonnen. De aankomende dagen (tot en met zaterdag 4 februari) staan in het teken van voorlezen. Door het hele land zijn en ook verschillende activiteiten te doen. Bij bibliotheken zijn er bijvoorbeeld voorstellingen en wordt er voorgelezen. “De kleine walvis” van Benji Davies is verkozen tot prentenboek van het jaar.

Voorlezen is iets wat bij ons thuis bij het slaapritueel hoort. Het is een moment van rust na een drukke dag van spelen. We gaan er gezellig voor zitten op de bank of op bed met een boek die we samen uitkiezen. De ene keer is het een boek gekozen door ons zoontje, de andere keer is z’n tweelingzus aan de beurt om te kiezen. Gelukkig hebben ze redelijk dezelfde smaak dus is er weinig strijd over de keuze van het boek. Rond feestdagen sturen we het een beetje door een boek van dat thema te laten zien en tot nu toe wordt dat altijd erg gewaardeerd. Vooral de boeken over Sinterklaas, Kerst en Pasen zijn de favorieten.

Toch is voorlezen niet alleen gezellig. Het levert ook een flinke bijdrage aan de ontwikkeling van je kind. Zo leert een kind zich te concentreren en leert het om goed te luisteren naar wat er verteld wordt. Er zijn boeken waarbij het alleen hoeft te luisteren maar er zijn ook boeken waarbij je kind zelf wat fantasie gaat leren te gebruiken. Bijvoorbeeld bij bepaalde prentenboeken kun je samen met je kind het verhaal vertellen en kan je kindje vertellen hoe het verhaal verder zou kunnen gaan. Door voor te lezen leert en kind meer over de wereld en over de maatschappij maar het belangrijkste van alles is dat de woordenschat flink uitgebreid wordt door voor te lezen. Als kinderen elke dag 15 minuten worden voorgelezen leren ze elk jaar wel 1.000 nieuwe woorden. Een extra reden dus om elke avond even gezellig samen te gaan zitten en een boek te lezen.

De laatste tijd zijn de boeken van Boer Boris vooral de favoriet hier. Hebben jullie eigenlijk een vast ritueel en favoriete boeken om voor te lezen?

img_0297-1

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s