Mijn kind heeft Pseudokroep, in paniek raken of juist niet?

Linda~ Het was vorig jaar winter, een dag als alle anderen, voor zover dat bij ons thuis dan mogelijk is met onze ondernemende tweeling. We lagen ’s avonds in bed toen we via de babyfoon ineens hele rare geluiden hoorden. Een soort blaf, maar aangezien wij geen hond hebben zou dat onmogelijk zijn. Dus toch maar even kijken bij de kinderen. Ons zoontje Lucas (toen bijna 2 jaar) had het om een of andere reden ineens heel erg benauwd en blafte als een hond. Het was vreselijk om te zien aangezien hij het flink benauwd leek te hebben. Aangezien mijn zus en ik vroeger allebei pseudokroep hebben gehad ging er bij mij meteen een lichtje branden, ondanks het late uur. Mijn man en ik waren er allebei heel rustig onder en hebben hem meteen meegenomen naar de badkamer om daar te stomen met de warme douche. Dit hielp hem op zich wel maar zodra hij in paniek raakte kreeg hij het weer erg benauwd en begon hij te piepen. Omdat we het niet nodig vonden om a la de minute naar de huisartsenpost te rijden bleef ik even bij hem liggen tot hij sliep en ging dan weer terug naar bed. Dit herhaalde zich tot de ochtend. Overdag ging het beter maar we hadden toch even de huisarts gebeld met onze bevindingen en dat we dachten aan pseudokroep. Mijn man mocht even langskomen met Lucas en de arts constateerde dat hij inderdaad een flinke kroepaanval had gehad maar dat we goed gehandeld hadden op dat moment. Nog een paar nachten heeft hij zo’n aanval gehad, hoewel elke nacht steeds lichter.

1265x5576521180

Deze winter zou ons dat niet zo gauw gebeuren en zou dat wel zo zijn zouden we goed voorbereid zijn. Zo had ik gelezen dat sterrenmunt-thee zou helpen en hadden we een luchtbevochtiger aangeschaft. Onze moeder vertelde ons namelijk dat ze vroeger elke winter een luchtbevochtiger moest huren voor mijn zus en mij. Kortom, laat de winter maar komen. Dit keer was het echter niet Lucas die een aanval kreeg. Het was namelijk zijn tweelingzusje Eva (nu inmiddels 3) die vorige maand een aanval van pseudokroep kreeg. Gelukkig waren de aanvallen bij haar wat minder heftig en had zij een lieve broer die haar een bekertje water kwam brengen en haar favoriete knuffel. Tja, daar kunnen wij als ouders natuurlijk niet tegenop 😉

Maar even verder over het onderwerp. Wat houdt pseudokroep nu eigenlijk in en wat kun je er aan doen om het zo aangenaam mogelijk te laten verlopen? Pseudokroep is een virus-ontsteking van de bovenste luchtwegen. De slijmvliezen van de stembanden en bovenste luchtwegen raken ontstoken en zwellen op. Hierdoor wordt je kind hees,krijgt het een hoest die lijkt op het blaffen van een hond en krijgt je kind het benauwd. Paniek en huilen maken de benauwdheid helaas erger. Het komt vooral voor bij kinderen tussen de 6 maanden en 5 jaar oud.

Een aanval verloopt bijna altijd op dezelfde manier.

 • Je kind is niet ziek, soms alleen verkouden.
 • ’s Avonds of ‘s nachts wordt het huilend wakker. Je kind is dan benauwd.
 • Bij het inademen hoor je een gierend geluid.
 • Je kind heeft een luide blafhoest en is soms hees.
 • De temperatuur is normaal of hooguit rond de 38 graden.

Bij een aanval van pseudokroep is het volgende van belang:

 • Blijf rustig. Wanneer je als ouder paniekerig wordt, draag je de angst over op je kind, waardoor de benauwdheid kan toenemen.
 • Probeer je kind gerust te stellen en af te leiden, bijvoorbeeld met een knuffelbeest, een boek of een speeltje.
 • Warme, vochtige lucht kan soms helpen de hoestprikkel te verminderen. Ga bijvoorbeeld samen met je kind 10 tot 20 minuten naast de warme stromende douche zitten met de deur van de badkamer dicht. Je kunt ook een tijdje (20 tot 30 minuten) met je kind in bad gaan zitten. De werking van stoom op pseudokroep is wetenschappelijk niet aangetoond. Maar op deze manier samen met je kind bezig zijn kan al veel rust geven.
  Merk je dat je kind de stoom of het bad niet prettig vindt, stop er dan mee.
 • Geef je kind iets te drinken dat de keel verzacht, bijvoorbeeld warme thee met honing of suiker. Geef geen honing aan kinderen jonger dan één jaar. In honing kunnen bacteriën zitten waar baby’s ziek van kunnen worden.

(Bron: thuisarts.nl)

 

Zoals hierboven al staat werden zowel Lucas als Eva erg rustig toen we ze af gingen leiden door een boek voor te lezen of door kort een filmpje op te zetten. Dit zorgde er voor dat ze weer konden gaan slapen voor een paar uurtjes. Wijzelf gebruiken dus een luchtbevochtiger met Essentiele olie in de geur van Eucalyptus. Hiermee beginnen wij als ze verkouden zijn om te voorkomen dat het verergert. Dus mocht je kind onverhoopt toch last krijgen van pseudokroep, probeer dan zelf zo rustig mogelijk te blijven dan zal dat het beste zijn voor je kind zodat deze ook niet in paniek raakt en het dus nog benauwder krijgt. Daarnaast is mijn advies dat als je het niet vertrouwt je het beste toch de huisarts kan bellen.

paniek

3 thoughts on “Mijn kind heeft Pseudokroep, in paniek raken of juist niet?

 1. Mijn dochter heeft het ook 2x gehad, maar we wisten toen nog niet wat het was. Gelukkig raak ik niet zo snel in paniek en door haar rustig te krijgen met wat afleiding, samen adem te halen en veel knuffelen, wilde ze zelf weer naar bed. Nu ben ik er ook beter op bedacht. Voor de zekerheid zal ik ook wat sterremunt in huis halen

  Geliked door 1 persoon

 2. Pingback: Onze kinderen ademen vrijer dankzij eucalyptus olie (met winactie) | Lifestyle Mommy's

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s