Waarom ik wel of juist geen foto’s van de kinderen online plaats

Linda~ Een heleboel van jullie zullen dat gevoel wel herkennen. Je bent trotse ouder en zou graag alle leuke foto’s van je kind delen met je vrienden en familie via Social Media. Ikzelf heb er voor gekozen om geen herkenbare foto’s van onze kinderen te plaatsen en ik ga proberen om uit te leggen wat voor mij persoonlijk de reden daarvoor is.

Bij mij is het begonnen met het feit dat ik niet wil dat bepaalde mensen uit mijn verleden, waaronder ook familieleden, foto’s te zien krijgen van onze tweeling. Simpelweg omdat er voor hen geen plaats meer is in mijn leven en dat van mijn gezin. Om dat te voorkomen heb ik dan ook alle banden met hun in het dagelijks leven, maar ook via Social Media verbroken. Ook heb ik gezorgd dat we geen gemeenschappelijke vrienden meer hebben. Dit klinkt misschien heel radiaal maar voor mij voelt het goed.

Daarnaast heb ik ook “normale” redenen die mijn keuze ondersteunen. Er zijn tegenwoordig helaas heel veel mensen in de wereld die van de meest normale foto’s van kinderen kinderporno weten te maken. Het is misschien ver gezocht maar er wordt onder andere door de politie volop gewaarschuwd om bijvoorbeeld niet teveel (zwem)badfoto’s te plaatsen omdat deze foto’s het makkelijkst te bewerken zijn. Je kunt je kind er helaas niet 100% tegen beschermen maar het is een goed begin om er rekening mee te houden, of om goed te bedenken met wie je dit soort foto’s deelt. Ook is het zo dat als je foto’s deelt van je kind deze niet zomaar weer van internet af te halen zijn. Dus als je kind later gaat solliciteren en de toekomstige werkgever zoekt de naam op zou het zomaar kunnen zijn dat er foto’s opduiken waarvan je kind niet helemaal blij wordt.

Wanneer je wel foto’s van je kind online wil plaatsen heb ik een aantal tips zodat je kind toch voor een deel beschermd is:

  • Zoals ik al zei kun je beter geen foto’s van je kind in badkleding of naaktfoto’s delen, hoe schattig ze ook op de foto staan. Deze kun je beter voor privé bewaren zodat ze ook nooit ongewenst op internet terecht kunnen komen in handen van mensen met kwade bedoelingen;
  • Je kunt ook beter geen foto’s delen waarvan jij zelf het ook niet leuk zou vinden als je ouders ze van jou gedeeld zouden hebben. Bedenk je vooral dat als je kind in de puberteit is of zoals ik al zei ergens gaat solliciteren niet gelukkig zou worden van gênante foto’s online.
  • Het delen van foto’s van kinderen van andere mensen zonder toestemming is geen aanrader. je weet namelijk nooit hoe de ouders van andere kinderen erover denken om hun kinderen online terug te zien.
  • Het is een aanrader om je locatievoorzieningen uit te zetten als je een foto deelt terwijl je niet thuis bent. Zo kunnen mensen met kwade bedoelingen niet zien dat je niet thuis bent. De kans is klein, maar net zo groot als dat je laat weten dat je op vakantie bent. Je weet maar nooit bij wie die informatie terecht komt.
  • Eigenlijk net als de tip hierboven is het niet geheel verstandig om te laten weten waar je kind elke week sport of naar een clubje gaat. Mensen die kwaad willen weten zo waar je kind zich elke week bevindt. Nogmaals, de kans is klein maar beter een keer teveel gewaarschuwd dan te weinig denk ik met betrekking tot de veiligheid van je kind.

17373078_721858937988036_1215360221_o

Met dit artikel wil ik jullie niet bang maken, integendeel. Graag wil ik jullie waarschuwen voor de effecten van Social Media. Het is niet zo dat ikzelf helemaal geen foto’s van onze kinderen plaats alleen zorg ik dat ze altijd zo op de foto staan dat ze niet herkenbaar zijn. Ik maak altijd foto’s die ik via Whatsapp aan familie stuur waar de kinderen gewoon op staan waar ze op dat moment mee bezig zijn. lekker spontaan, geconcentreerd, ondeugend of hoe dan ook. Ben ik van plan om een foto van de kinderen online te plaatsen zorg ik dat ik ook een of meerdere foto’s van de achterkant maak zodat ze zeker niet te herkennen zijn. Ik hoop dat ik jullie een beetje goed uit heb kunnen leggen wat onze redenen zijn voor de keuze die we gemaakt hebben. Daarnaast ben ik er benieuwd naar jullie ervaringen en meningen met betrekking tot foto’s van je kind online.

17342187_721858941321369_88841301_o

9 thoughts on “Waarom ik wel of juist geen foto’s van de kinderen online plaats

  1. Heel verhelderend! Zoals je weet ga ik het nu ook anders aanpakken. Gelukkig heb ik nooit een foto van mijn kinderen online gezet waar ze naakt of in badkleding opstaan. Dat heb ik altijd ‘not done’ gevonden. Heel goed dat je dit deelt!!

    Geliked door 1 persoon

  2. Pingback: Een leuke diy Valentijnsknutsel voor papa | Lifestyle Mommy's

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s