Stichting Pret-Letters: Lezen met en voor het kind

Linda~ Een tijd geleden viel mijn oog op een facebookbericht op mijn tijdlijn. Het was een boekenkast gemaakt van veilingkistjes. Het zag er ideaal uit en dat was nou een leuk idee voor de boeken van onze tweeling. Ik ging eens lezen waar het eigenlijk over ging. Al gauw bleek dat het niet eens echt over de kast ging maar over de vulling er van. Het kwam er op neer dat niet ieder kind de boeken heeft waar het recht op heeft. Want wees eens eerlijk, elk kind heeft eigenlijk toch recht op een stel boeken om zich even terug te kunnen trekken. Om even te relaxen of om even helemaal in een eigen wereld te kruipen. Helaas is dit niet vanzelfsprekend, en al helemaal niet voor veel kinderen met een handicap. De bedoeling van het project was om kinderboeken in te zamelen om te lezen voor en met het gehandicapte kind.

13501871_574896022671931_7019674250785002299_n

In het weekend van 30 mei 2016 heeft Linda Vergouwen-Vermaire met haar broer Peter Vermaire omgezet naar iets nieuws. Stichting Pretletters werd geboren. Linda is werkzaam als begeleider bij het team ‘kind-aan-huis’ bij Gors en Peter is vormgever bij Grafisch bureau petervcompany. Dat weekend zijn ze meteen hard aan de slag te gaan door voor bekendheid te gaan zorgen. Zo maakten zij meteen een Facebookpaginatwitterpagina en werd het project “In de boekenkast” gestart.

Dit was naar aanleiding van de vragen die in Linda opkwamen zoals waarom er op internet zo weinig te vinden was met betrekking tot lezen met het gehandicapte kind. Mede door haar werk merkte zij dat het helemaal niet vanzelfsprekend was dat elk kind boeken heeft en kan lezen of voorgelezen kan worden. daarnaast vond ze het belangrijk dat er een plaats moest zijn waar ouders, grootouders en begeleiders wel de informatie zouden vinden die zij goed konden gebruiken. Waar zij inspiratie op konden doen om te lezen met en voor het gehandicapte kind.

De missie van Stichting Pret-Letters is prachtig: Pret-letters heeft als missie een stimulans te bieden aan het lezen met én voor het gehandicapt kind. Is lezen met een gehandicapt kind dan zoveel anders? Is dat dan zo bijzonder? NEEN, ieder kind is mooi, ieder kind is bijzonder en ieder kind is uniek. Pret-letters is opgericht voor het vinden van de juiste ‘match”.  Het juíste boek, bij het juíste kind. Daar bestaat geen kant-en-klaar recept voor. We trachten hiervoor ideeën, tricks & tips aan te dragen. Pret-letters is een bron van informatie en een stimulans voor iedereen die lezen met het kind een warm hart toedraagt. Alle kindjes zijn daarom welkom op de site want naast specifieke boeken geschreven voor een speciale doelgroep behandelen we ook hele mooie prentenboeken bedoeld voor ieder kind.

Sinds 6 maart is de stichting ook gestart met het uitlenen van speciale boxen vol materialen. De eerste box is meteen een hele leuke met een bekend figuurtje: Rupsje Nooitgenoeg. Velen kennen dit schattige rupsje wel. In zo’n box zit het volgende:

– Prentenboek Rupsje nooitgenoeg extra groot
– Gezelschapsspel Rupsje nooitgenoeg
– vier Puzzeltjes Rupsje nooitgenoeg
– 1 knuffeltje Rupsje nooitgenoeg
– 1 Houten friemelspelletje rupsje nooitgenoeg

rupsje.jpg

Het lenen van zo’n box kan hier:

Dit was slechts een beknopt verslag over een geweldige stichting waar ik zoals jullie merken zelf erg enthousiast over ben. Jullie kunnen Stichting Pret-Letters ook helpen. Mocht je zelf kinderboeken of andere materialen hebben die je niet meer gebruikt kun je contact opnemen met de stichting via info@pret-letters.nl

Verder heeft de stichting momenteel een vacature. 

Voor meer informatie over Stichting Pret-Letters verwijs ik jullie door naar de website: https://pret-letters.nl/

 

Advertenties

4 thoughts on “Stichting Pret-Letters: Lezen met en voor het kind

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s