Wel of geen dreumesmelk en/of peutermelk?

herobaby

Afgelopen donderdag was ik met Tess van 11 maanden weer bij het consultatiebureau. Even een controle momentje en voor weer 2 vaccinaties. Het was weer even geleden dat we geweest waren omdat we er zelf voor gekozen hadden om het controle momentje bij de 9 maanden over te slaan. We kregen deze keuze van het consultatiebureau. En ik gaf aan dat als er echt iets was dat ik dan echt wel tussendoor aan de bel zou trekken. Tess deed het super goed de afgelopen maanden. Dus voor mij was er geen reden om extra te gaan. Aangekomen bij het consultatiebureau werd ze natuurlijk eerst gewogen en gemeten. De lengte en het gewicht waren ietsje bovengemiddeld. Ze waren erg tevreden. Daarna mocht Tess even showen wat ze allemaal al kon. Tenslotte hebben we nog even over de eet- en drinkgewoonten van Tess gepraat. Tess is een hele goede eter. ’s morgens een snee brood met een flesje melk, om 10.00 uur een lekker vers fruithapje. Om 12.00 uur krijgt Tess weer een lekker sneetje brood met een lekker worstje of klein plakje kaas uit het vuistje. Bij de boterham krijgt ze ook nog altijd lekker wat komkommer, tomaat en ten slotte nog een klein flesje melk na.

Na haar middagdutje krijgt ze weer lekker vers fruit en wat te drinken. Aangezien Tess echt geen water wil drinken krijgt ze heel verdunde biologische diksap. Ook het avondeten krijgt ze altijd lekker vers gekookt met een klein toetje na. En tot slot krijgt ze voor het slapen nog een papfles. Kortom een lekker gevarieerd menu. Ik probeer Tess zoveel mogelijk verschillende groenten te geven en ik vind het belangrijk dat ze bij de lunch ook al wat groenten binnen krijgt.

Op het consultatiebureau kreeg ik te horen dat ons dagmenu er goed uit ziet. We mogen nu af gaan bouwen met de melk naar 300 cc per dag. Daar zijn we dan ook al meteen mee begonnen. Bij de ochtendfles en bij de papfles hebben we er al weer 30 cc vanaf gehaald. En dat gaan we de komende tijd nog verder naar beneden afbouwen.

Bij het consultatiebureau vertelden ze mij dat Tess vanaf 1 jaar gewone melk mag gaan drinken.

Gewone melk dacht ik?? En hoe zit het dan met die Dreumesmelk? Ik heb altijd juist begrepen dat Dreumesmelk en peutermelk zo goed is. Dat werd eerst toch altijd aangeraden om te gebruiken.

Over Dreumesmelk en Peutermelk zijn de meningen nogal verdeeld.

Het Voedingscentrum bijvoorbeeld vind het allemaal maar onzin. Dat hebben kinderen toch helemaal niet nodig. Kinderen kunnen beter gewone melk drinken. In plaats van Dreumesmelk moeten ze maar gewoon gezond en gevarieerd gaan eten. Dan zullen ze alle stoffen binnen krijgen die ze nodig hebben. Dan zou de dreumesmelk dus overbodig zijn.

Het voedingscentrum geeft aan dat dreumesmelk overbodig is als je de volgende 3 dingen doet:

  1. Geef peuters tot 4 jaar elke dag 10 microgram extra vitamine D. Dit kan via tabletjes maar ook met druppeltjes.
  2. Smeren is het toverwoord! Kleine kinderen krijgen voldoende goede vetten binnen als je elke dag de boterhammen besmeert met halvarine of margarine. Het gaat vooral om de smeersels die rijk zijn aan omega-3-vetzuren.
  3. Zorg dat er genoeg vlees of vleesvervangers op tafel staan. Hierin zit namelijk ijzer. Het lichaam neemt ijzer beter op als je het eet in combinatie met een bron van vitamine C, zoals een stuk fruit.

Het voedingscentrum geeft aan dat een kind van 1 jaar ongeveer 300cc melk nodig heeft. Dit zijn ongeveer 2 bekertjes melk en een schaaltje yoghurt. Ook geven zij aan dat een kindje van 1 jaar ongeveer 10 gram kaas nodig heeft per dag.

Zolang een kindje genoeg vitamine D, ijzer en omega-3-vetzuren binnen krijgt is Dreumesmelk en peutermelk overbodig.

Aan de andere kant zijn er ook nog steeds artsen die dreumesmelk en peutermelk wel aanraden tot de leeftijd van 3 jaar. Kinderarts Frank Brus van het Haagse Juliana Kinderziekenhuis heeft in samenwerking met het AMC, VUmc en Erasmus UMC een onderzoek gedaan.

Uit hun onderzoek is gebleken dat veel kinderen een tekort hebben aan ijzer en vitamine D. Het tekort kan worden voorkomen door het gezond eten, maar het kan ook zeker voorkomen worden door het geven van dreumesmelk en/of peutermelk. Het klopt inderdaad dat de dreumesmelk niet zozeer noodzakelijk is als het kind gezond en gevarieerd eet. Maar toch zijn zij groot voorstander van de dreumesmelk. Doordat het erg moeilijk inschatten is of een kind echt genoeg stoffen binnen krijgt. Met de dreumesmelk en peutermelk in combinatie met gezonde voeding wordt het tekort echt voorkomen.

Tess eet dan wel erg gezond en gevarieerd. Daarnaast krijgt ze ook nog dagelijks haar vitamine D druppels. Toch vind ik het zelf belangrijk om de dreumesmelk nog te gaan gebruiken. Beide partijen geven aan dat de peutermelk geen kwaad kan. Zolang er nog steeds artsen zijn die met onderzoek hebben aangetoond dat dreumesmelk een goede toevoeging is naast gezonde maaltijden blijf ik zelf ook nog voorstander van dreumesmelk boven gewone melk. Of het dus echt beter is blijft nog steeds een beetje onbekend. Maar ik denk dan maar.. baat het niet dan schaadt het niet..!

Advertenties

7 thoughts on “Wel of geen dreumesmelk en/of peutermelk?

  1. Ik krijg zelf altijd een beetje het idee dat het marketing is. Ik vind het namelijk best een duur product. Hier op het CB zeggen ze dat ‘gewone’ melk gewoon goed is naast een gevarieerd menu. Dus vanaf hun eerste verjaardag ben ik gelijk overgestapt op gewone melk.

    Liked by 1 persoon

  2. Ik denk ook dat bij een gevarieerd menu, dreumesmelk echt niet nodig is. Maar schaden zal het zeker niet (alleen je portomonnee dan). Ik ben in elk geval blij van de poedermelk af te zijn.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s