Lekker de natuur in met kinderen..

Linda~ Tegenwoordig zie je veel kinderen in de weer met computerspelletjes en mobiele telefoons. Het verbaast me soms hoe jong sommige zijn als ze bijna vastgeplakt zitten aan een schermpje terwijl ze binnen op de bank hangen of zich zelfs op straat begeven. Nu speelde de app van Pokemon Go daar wel op in zodat kinderen (en volwassenen) uitgedaagd werden om de straat op te gaan en te bewegen, maar toch. En dat terwijl er buiten zoveel moois is dat ze missen. Onze tweeling kijkt ook wel eens tv of spelen ook net zo goed een spelletje op een tablet, maar toch zijn ze dol op de natuur. Als zij de keuze hebben gaan ze het liefst elke dag naar buiten, weer of geen weer. Er zijn verschillende verenigingen en andere organisaties die veel leuke activiteiten in de natuur organiseren voor kinderen. Hieronder bespreek ik er een paar bekendere van om te laten zien of er leuke activiteiten bij jou in de buurt zijn.

Natuurmonumenten is een van de meest bekende natuurbeheerders. Zij beheren 355 natuurgebieden in ons land. Ook beheren zij 108 monumenten die je terug kunt vinden op de site en die stuk voor stuk prachtig zijn om eens te bekijken. Deze monumenten variëren van molens, tot bunkers en kastelen. Er zijn 336 wandelroutes waarbij je ook een selectie kunt maken door te filteren op wandelroutes die geschikt zijn voor kinderen. Natuurmonumenten organiseert het hele jaar door verschillende activiteiten voor jong en oud. Deze kun je terug vinden op de website van Natuurmonumenten. Daarnaast heeft Natuurmonumenten een speciale missie: Laat je kind opgroeien met de natuur. En daarvoor hebben zij OERRR in het leven geroepen. OERRR is het jeugdprogramma van Natuurmonumenten dat alle kinderen van 0 tot 12 jaar zelf de natuur laat ontdekken.

Natuurmonumenten

Staatsbosbeheer is een andere bekende natuurbeheerder in ons land. Als je hier gaat kijken voor de activiteiten die ze organiseren zeggen ze: “Beleef de natuur! We hebben het hele jaar door 1001 activiteiten voor jong en oud, met of zonder boswachter.” Door het hele land zijn 139 natuurgebieden te vinden die door Staatsbosbeheer beheerd worden en waar in totaal 608 wandelroutes zijn. Dat zijn er nogal wat. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er zoveel leuke activiteiten georganiseerd worden in deze prachtige gebieden. Alleen al voor kinderen staan er dit jaar 169 activiteiten op de planning zoals je ze terug kunt vinden op de website van Staatsbosbeheer. Zo kun je onder anderen speuren naar dieren, mee doen met lentewandelingen, maar bijvoorbeeld ook sterren kijken. Er zijn verschillende workshops waaraan je kunt deelnemen, maar ook iets origineels zoals strandjutten. Je weet maar nooit wat je allemaal zult ontdekken op zo’n leuke en spannende dag in de natuur.

staatsbosbeheer

JNM – Jongeren in de Natuur is een vereniging gericht op jongeren tussen 11 en 25 jaar. Zij stellen zich als doel om kennis en enthousiasme voor natuur en biodiversiteit te promoten onder jongeren. Zij geven je meteen het gevoel dat iedereen gezellig mee kan doen door de volgende welkomsboodschap: “Kennis van de natuur is geen voorwaarde, iedereen is bij ons welkom! Leden die al wat langer op kamp gaan kunnen je van alles en nog wat leren en zo ontdek je vanzelf wat je leuk vindt. Misschien ga je in de toekomst zelf een excursie leiden of wie weet zelfs een kamp organiseren!” Het hele jaar door worden er leuke activiteiten georganiseerd voor en door de leden van JNM. De hoogtepunten van de activiteiten zijn toch wel de zomerkampen die georganiseerd worden in binnen- en buitenland. Doordat de vereniging geen winstoogmerk heeft zijn de kampen altijd zo goedkoop mogelijk waardoor veel meer kinderen de kans hebben om hier aan mee te kunnen doen. Voor kinderen die jonger zijn dan 11 jaar en toch mee zouden willen en mee mogen op zomerkamp verwijzen zij je door naar de website van NatuurOntdekkers. Stichting NatuurOntdekkers organiseert (zomer)kampen voor kinderen van 7-12 jaar. Ze verbindt zo kinderen met natuur en kweekt zo respect voor natuur.

jnm

 

 

Advertentie

4 thoughts on “Lekker de natuur in met kinderen..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s