Tip van de week: lavendel en andere tips tegen maden

Linda~ De afgelopen tijd is het weer heerlijk warm weer geweest en daar genieten de meeste mensen wel van. We gaan lekker bbq-en en vermaken ons met waterpret. Helaas heeft het warme weer ook nadelen, waaronder maden in de containers. Als iets niet prettig is is het wel zo’n krioelende berg beestjes in je container. Vorig jaar zomer ben ik eens gaan rondkijken voor handige tips om dit tegen te gaan aangezien ik er toch geen held mee ben. Vervolgens kwam ik een voor ons hele prettige tip tegen. Het helpt namelijk als je takjes verse lavendel in je container gooit. Hier schijnen maden een grote hekel aan te hebben. Aangezien we een paar grote lavendelstruiken in de tuin hebben was dit voor ons dus geen enkel probleem om eens even uit te proberen. Zelf was ik er nogal sceptisch over en had niet het idee dat het zou gaan werken. Integendeel, ik heb daarna bijna geen maden meer gezien. Daarnaast was het helemaal ideaal omdat lavendel daarna dus niet meer zoveel hoefde te snoeien 😉

Voor ik verder ga met tips geven om de maden te bestrijden zal ik nog wat tips geven om maden in de container te voorkomen. Het gezegde luidt niet voor niets: Beter voorkomen dan genezen.

 • Verpak etensresten direct. Vliegen komen af op etensresten om daar hun eitjes te leggen. Verpakte resten, bijvoorbeeld in een krant of een biologisch afbreekbare afvalzak, maken de container minder aantrekkelijk voor vliegen.
 • Container in de schaduw plaatsen. Zeker in de zomer is dit belangrijk. Aangezien anders een heel broeierig klimaat in de container ontstaat waar maden en vliegen van houden.
 • Schoon houden: Maak geleegde containers regelmatig schoon met water en een scheut azijn of water en groene zeep.
 • Mottenballen in de container of in de vuilniszak Vliegen houden niet van de lucht die daarvan afkomt en blijven weg.
 • Container zo nu en dan open zetten. Maden houden niet van licht en houden van vochtige plekken. Daarom kan de container openzetten een hoop schelen. Daarbij eten vogels graag maden en zullen die een handje meehelpen.
 • Strooi zand onder de rand van de deksel. Op deze manier kunnen vliegen geen eitjes leggen in de container.
 • Droog houden: Leg een oude krant of stro onderin de containers om aankoeken van afvalresten te voorkomen

(Bron:http://huis-en-tuin.infonu.nl/huishoudelijk/134246-hoe-bestrijd-je-maden-in-de-container.html)

Naast onze lavendel-tip zijn er natuurlijk nog meer handige tips om maden tegen te gaan aangezien niet iedereen een fan is van lavendel en niet iedereen het in de tuin heeft staan. Hieronder geef ik nog wat andere tips. Deze heb ik echter nog niet uitgetest omdat de lavendel bij ons prima z’n werk doet.

 • Een pantykousje met een mottenbal in de container helpt aangezien ook maden een hekel aan deze geur hebben
 • Leg bij warm weer een steen tussen de deksel zodat deze open blijft. Hierdoor verdwijnen nare luchtjes en komen er geen vliegen op af
 • De containers inspuiten met azijn schijnt maden te voorkomen
 • Doe een biologisch afbreekbare papierenzak in de container
 • Klimop (Hedera) – Klimop, of Hedera, is giftig voor maden. Leg af en toe een tak in de container om het probleem te bestrijden.
 • Zout / strooizout en kalk – Af en toe een handje zout of kalk in de bak zorgt dat maden uitdrogen.

Hopelijk blijven onze containers deze zomer vrij van maden of blijft het beperkt. Heb jij hier ook last van en heb je nog tips?

8 thoughts on “Tip van de week: lavendel en andere tips tegen maden

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s