Plastic Free July

Chantal~ Laatst was er in het nieuws dat de Europese Commissie af wil van wegwerpplastic en het zelfs willen gaan verbieden als er andere opties mogelijk zijn. Denk hierbij aan rietjes, plastic bordjes enzovoort. In eerste instantie dacht ik help wat nu. Rietjes worden in ons huishouden namelijk dagelijks gebruikt door onze peuter. Maar nadat ik me er eens goed in heb verdiept vind ik dat ze helemaal gelijk hebben. Er zijn voor een heleboel dingen genoeg alternatieven te koop. Vaak gebruiken we het wegwerpplastic alleen maar voor de makkelijkheid. Het scheelt bijvoorbeeld vaak een hoop afwas tijdens een feestje en er sneuvelen dan ook geen borden. Maar als je dan kijkt hoeveel plastic je met 1 feestje weggooit is dat toch wel even schrikken. Wij gebruiken in ons huishouden elke week 1 volle zak aan plastic afval. Dat is best wel veel. Daarom vond ik het tijd worden om eens op onderzoek uit te gaan. Op internet kwam ik een mooi initiatief tegen, namelijk Plastic Free July. Ik had er zelf nog nooit van gehoord. Waarschijnlijk velen van jullie ook niet.

naamloos                                                            Bron afbeelding: Plasticsoupfoundation

Het is nu het zevende jaar dat Plastic Free July bestaat. In 2011 is Rebecca Prince-Ruiz hiermee begonnen. Op een dag vroeg ze zich af waarom er zoveel plastic spullen in huis waren en hoe dat anders zou kunnen. Veel collega’s en vrienden sloten zich bij haar initiatief aan. Nu 7 jaar later doen er wereldwijd al meer dan 2 miljoen mensen uit 159 landen mee met Plastic Free July. Gelukkig doen er elk jaar steeds meer mensen hieraan mee en van de deelnemers blijft 90% minder plastic gebruiken.

Plastic Free July is gericht op de kleine veranderingen die mensen kunnen maken. De kleinste veranderingen kunnen namelijk al een heel groot effect hebben. Op de website van Plastic Free July kan een action-picker gedownload worden. Hier staan 18 categorieën vernoemd van plastic producten die vermeden kunnen worden. Denk hierbij aan de plastic tasjes, rietjes en nog veel meer. Ook geven zij nog leuke recepten om je eigen tandpasta of shampoo te maken. Rebecca geeft wel als tip dat het in het begin demotiverend kan werken en dat je daarom in het begin beter niet alles tegelijk kunt aanpakken. Kijk bijvoorbeeld eens in je afvalzak welke 2 dingen je al anders zou kunnen doen. Die kleine stapjes maken al een groot verschil. Daarna kun je altijd weer verder uit gaan breiden. Het is dan ook blijvend vol te houden om minder plastic te gebruiken.

Jammer genoeg is de maand juli al bijna voorbij en baal ik er een beetje van dat ik het niet eerder heb geweten. Maar alle tips die mensen gedeeld hebben tijdens deze maand daar kunnen we natuurlijk ook vanaf vandaag mee gaan beginnen en een verschil maken in de wereld.

Ik ben meteen al begonnen met een paar kleine veranderingen door te voeren.

1) Met boodschappen doen of met winkelen neem ik altijd mijn eigen boodschappentassen mee. Ik koop nergens meer plastic tasjes. Heel goed van de winkels dat ze deze niet meer gratis meegeven. Dat scheelt al enorm veel. Steeds meer mensen nemen voortaan hun eigen boodschappentassen mee.

2)Voor onze kleine meid heb ik meteen herbruikbare rietjes gekocht bij de Xenos. Ze mogen gewoon in de vaatwasser, dus het kost geen moeite om ze goed schoon te kunnen maken van binnen.

En wat een leuke kleurtjes hebben ze. Op internet zijn herbruikbare rietjes ook te vinden. In alle soorten, maten en verschillende prijsklassen.

IMG-20180721-WA0003

3) Naar het werk nemen mijn vriend en ik voortaan weer broodtrommels mee en herbruikbare drinkflessen. Want ja wij gebruikten dus stiekem nog meer plastic dan dat we in onze eigen afvalzak tegen kwamen. De broodzakjes en flesjes drinken werden natuurlijk op het werk weggegooid. Weer een extra confrontatie dat het nog veel meer was dan 1 zak in de week.

IMG-20180721-WA0004

4) Ooit afgevraagd waarom je uren kunt blijven kauwen op een Kauwgom? Kauwgom is namelijk ook van Plastic gemaakt. Voor ons geen kauwgom meer.

Met deze kleine veranderingen hebben wij al een aardige start gemaakt. De komende tijd ga ik me nog meer verdiepen in andere alternatieven. De eerste stap is in ieder geval gezet.

Thuis heb ik niet alleen gekeken naar het verminderen van het plastic verbruik. Ik heb ook gekeken wat voor kleine aanpassingen ik kan doen in mijn levensstijl om afval te verminderen. Met een paar kleine aanpassingen zijn we al begonnen. Het is niet alleen goed voor het milieu, maar ook nog eens goed voor de portemonnee. Dat is dan een mooie bijkomstigheid.

1) Met 2 kleine kindjes werden er in huis nogal wat snoetenpoetsers gebruikt gedurende de dag. Tijdens de warme maaltijd hadden we soms niet eens voldoende aan 1 snoetenpoetser omdat sommige etensresten wat moeilijker te verwijderen zijn. Nu zijn er op internet verschillende wasbare snoetendoekjes te koop. Deze vond ik aan de prijzige kant. Als alternatief ben ik naar de Zeeman gegaan waar ik antraciet washandjes en gastendoekjes kocht. Ik koos voor antraciet omdat je hier geen vlekken meer in ziet na het wassen. Na het geprobeerd te hebben wil ik niet anders meer. Ook vind mijn dochtertje het fijner dan met de snoetenpoetsers. Daarmee moest ik vaak meerdere malen wrijven en met een washandje is het vaak met 1 veeg al weggepoetst. Het is ook nog eens huidvriendelijker. Wij gebruiken de wegwerp snoetenpoetsers nu alleen nog maar als we een dagje weg gaan.

2) Al wat langere tijd gebruik ik de make-up pads van Jemako. Het zijn soort van wasbare wattenschijfjes. Maar eigenlijk ook meer dan dat. Hiermee verwijder je je make-up met alleen water. Ik heb nooit meer reinigingsmiddelen nodig en mijn huid is echt schoner dan ooit. Sinds ik deze gebruik heb ik veel minder last van onzuiverheden. Na gebruik kunnen ze fijn mee in de was. Ik heb dus geen afval meer van de wattenschijfjes, maar doordat ik geen reinigingsmiddelen meer hoef te gebruiken heb ik daar ook geen afval meer van.

3) Papieren gooi ik niet meer zomaar bij het oud papier. Indien de achterkant onbeschreven is gebruik ik deze vaak nog als boodschappenbriefje.

Deze kleine veranderingen schelen al een hoop afval en dit is pas het begin. Doe jij ook mee aan Plastic Free July of heb je nog tips om het gebruik van plastic en/of ander afval te verminderen? Dan horen wij ze graag.

Advertentie

12 thoughts on “Plastic Free July

  1. Pingback: Blog van de Dag: 26 juli 2018 - Ilsjes Place

  2. Pingback: Vers eten op een milieuvriendelijke manier | Lifestyle Mommy's

  3. Pingback: Nog minder plastic met deze handige lunchzakjes | Lifestyle Mommy's

  4. Pingback: Plastic Free July 2019 | Lifestyle Mommy's

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s