Let op met knoopcelbatterijen en dit is waarom!

Linda~ Nu de dagen donkerder worden aan het einde van het jaar beginnen we weer massaal sfeer in huis te creëren. Dit kan op allerlei manieren waaronder gezellige kaarsjes en andere sfeerverlichting. Vanwege de veiligheid van de kinderen kiezen we er als ouders zijnde vaan voor om geen echte kaarsjes te gebruiken zodat een kind zich daar niet aan kan branden of erger nog dat het huis niet afbrand als een kind er mee zou spelen. We kiezen er dan ook voor om LED-kaarsjes te gebruiken die werken op knoopcelbatterijen. Dat is immers een stuk veiliger denken we maar niets is minder waar en ik ga je precies uitleggen waarom.

Kinderen spelen graag met allerlei dingen vooral als ze mooi blinken. En wat blinkt er nou mooier dan zo’n zilverkleurig batterijtje? Als je wat beter gaat kijken lijkt het zelfs misschien nog wel op een snoepje als je denkt als een kind. Voor je het weet stopt de kleine het in de mond, zowel dreumes als peuters maar ook baby’s met oudere broertjes of zusjes. Wist je dat deze batterijen een groot gevaar vormen voor de gezondheid van je kind? Zodra zo’n knoopcelbatterij al in de slokdarm terecht komt begint het een chemische stof te lekken wat al heel erg schadelijk is. Toch kan het nog erger want het kan een gat branden in de slokdarm vanwege het feit dat zo’n batterijtje uiteraard elektrisch geladen is. Dit kan overigens al na enkele uren gebeuren dus de gevolgen zijn groot. Nog steeds kan dit kleine batterijtje veel grotere gevolgen hebben vanwege het feit dat het ook schade toe kan brengen aan de luchtpijp en de hoofdslagader. Wanneer het schade brengt aan de hoofdslagader zal dit dodelijke gevolgen hebben waar de meesten van ons niet eens aan gedacht zouden hebben.

Mocht het onverhoopt zo zijn dat een kind toch nog een knoopcelbatterij heeft ingeslikt is het van belang dat je weet wat je moet doen.

Als je merkt dat iemand een batterij heeft ingeslikt is het noodzakelijk zo spoedig mogelijk actie te ondernemen. Ga daarom direct naar de eerste hulp en laat het slachtoffer niets meer eten of drinken. Afhankelijk van waar de batterij in het lichaam zit zal de arts de strategie bepalen. Is er al sprake van ernstige gezondheidsklachten? Bel dan 112. (Bron: https://www.veiligerwijs.nl/batterij-ingeslikt)

Om de kans op dit soort ongelukken te verkleinen kun je zelf al het volgende doen:

  • Breng lege batterijen regelmatig weg
  • Bewaar je batterijen op een plaats waar kinderen niet bij kunnen
  • Verwissel batterijen niet in het bijzijn van de kinderen
  • Let er bij de aanschaf van speelgoed en apparaten op dat de batterijen verwisseld kunnen worden door middel van een afsluitklep dat geopend kan worden met een schroevendraaier

Vooral kinderen in de leeftijd tussen 1 en 3 jaar lopen het meeste risico en (dementerende) ouderen die de batterijen verwarren met hun medicatie. Zorg er in dat geval dus altijd voor dat de batterijen nooit in de buurt van de medicatie liggen. Wist je dat er per jaar nog altijd 100 mensen zijn waarvan de meeste kinderen die knoopcelbatterijen inslikken?

Wat betreft de LED-kaarsjes is er een alternatief: er zijn namelijk LED-kaarsjes te koop die oplaadbaar zijn. De aanschafwaarde ligt misschien iets hoger dan de andere maar uiteindelijk haal je het er zeker op terug, is het beter voor het milieu vanwege vermindering van het afval en het belangrijkst: het is veel veiliger voor je kind. Uiteraard gelden de waarschuwingen hierboven niet alleen voor de LED-kaarsjes maar voor alle producten waar deze batterijen inzitten zoals rekenmachines, fototoestellen en evt fietslampjes.

763.jpg

(Foto: Volkskrant)

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s