Zo ga je veilig om met de dode hoek van een vrachtwagen (met updates, 26-8-’21)

Linda~ Ons zoontje Lucas is helemaal dol op vrachtwagens net zoveel jongens en mannen. Hij vond ze altijd al prachtig om te zien maar sinds hij echt beseft dat oom Martijn op de vrachtwagen rijdt is het helemaal raak. Bijna elke vrachtwagen vindt hij mooi maar degene waar hij het meest van onder de indruk is dat blijft de blauwe Bavaria vrachtwagen van Martijn. Vol bewondering kijkt hij dan ook naar de verzameling als we bij ze op bezoek zijn en het liefst zou hij ze zelf verzamelen maar daar wachten we nog maar even mee. Eerlijk is eerlijk, wanneer ik zo nu en dan een mooie vrachtwagen voorbij zie komen snap ik de heren wel hoor. Het leukst vind ik overigens als ik ooit een kind zie zwaaien naar een chauffeur en deze dan vol enthousiasme terug zwaait. De gezichten van die kinderen zijn onbetaalbaar vind ik. Zelf ben ik verder niet altijd even enthousiast over vrachtwagens maar dat is waarschijnlijk omdat ik teveel nadenk en pieker. Eigenlijk ben ik best wel een schijterd in de buurt van vrachtwagens, tenzij er geen chauffeur in de buurt is. Ik ben namelijk altijd bang dat ze me niet zien.

Al sinds ik alleen mocht fietsen werd er bij ons thuis altijd gehamerd op de dode hoek van de vrachtwagens. Wat dat betreft is het bij mij dus een gewoonte geworden om daar op te letten. Je hoort helaas veel te vaak dat er ongelukken gebeuren met vrachtwagens vanwege die ellendige dode hoek. Vorige week was het bij ons in Helmond helaas goed raak, een vrouw van 46 jaar kwam onder een betonwagen terecht. Het viel me op dat er zoals gewoonlijk weer een discussie ontstond tussen chauffeurs en medeweggebruikers. Iedereen heeft een eigen mening en er wordt vooral heel slecht naar elkaar geluisterd. Wel bedacht ik me dat er onderhand eens wat meer aandacht besteed moet worden aan de dode hoek van vrachtwagens. Weet iedereen eigenlijk wel waar die zich bevindt en of een chauffeur jou wel kan zien? Ik schrijf dit artikel niet met de intentie dat iedereen zich maar meteen aan moet passen aan de vrachtwagens maar ook niet andersom. Mijn bedoeling is dat we samen een middenweg zouden vinden en dat we samen de weg weer veilig maken. Vrachtwagens hoeven helemaal niet eng te zijn zoals ik dat soms ervaar, als je maar weet wat je doet en waar je staat.

Aangezien ik als blogger, moeder en voormalig verzorgende weinig verstand heb van vrachtwagens vroeg ik Martijn waar ik op moest letten en wat ik in het artikel zeer zeker niet mocht vergeten. Hieronder op de afbeelding kun je zien waar de dode hoeken van de vrachtwagen zich bevinden en het is dan ook zeker af te raden om daar te gaan staan. Ga dus nooit rechts van een vrachtwagen staan wachten, zelfs niet als je veel ruimte hebt. Fiets er niet langs want wanneer de vrachtwagen gaat rijden kun je schrikken en onverhoopt ten val komen. In het ergste geval kom je onder de vrachtwagen terecht met alle gevolgen van dien. Wat je wel moet doen is in de spiegels kijken want wanneer jij de chauffeur kunt zien is het zeer waarschijnlijk dat de chauffeur jou ook kan zien.

waar-dodehoeken-jpg

(Foto: Veiligverkeer.be)

Verder waarschuwde Martijn nog voor een schamel aanhanger vrachtwagen. Voor mezelf kende ik deze als dubbele trailer (sorry chauffeurs, ik blijf een vrouw). Ga nooit tussen deze twee trailers in staan want uiteraard kan de chauffeur je daar nooit zien. Het klinkt heel logisch maar er zijn genoeg mensen die dat niet zo logisch vinden en allerlei capriolen uithalen. En als laatste heb je nog de Lange Zware Voertuigen (LZV), deze zijn tot wel 25 meter lang en wegen tot 60 ton. Je ziet ze in allerlei verschillende samenstellingen maar ook daarvoor geldt dat je voorzichtig moet zijn. Nogmaals ik wil met dit artikel helemaal niet zeggen dat iedereen zich volledig aan moet passen aan de vrachtwagens. Wel zou het al een groot verschil maken als we allemaal een beetje rekening zouden houden met de dode hoek. Dat is een kleine moeite die al een heel groot verschil kan zijn op de weg.

De ongelukken nemen elk jaar toe op het moment dat het mooier weer wordt en mensen er meer op uit trekken op de fiets of op scooters. Ergens ben ik van mening, en dat is dan weer mijn persoonlijke mening, dat het niet verkeerd zou zijn dat kinderen op school al leren over de dode hoek op het moment dat ze over het verkeer leren. Maak kinderen bewust van de vrachtwagens in het verkeer. Er zijn al bepaalde lessen voor kinderen over de dode hoek maar deze worden nog lang niet overal gegeven. Wel kun je je kinderen voor te bereiden door ze zelf al bewust te maken van de dode hoek of door bijvoorbeeld videos over de dode hoek te laten zien zoals deze video van Schooltv. Bespreek eventueel met de leerkracht of er een chauffeur in de klas wil komen vertellen over de dode hoek. Wat ziet een chauffeur wel en wat ziet hij niet? Laat de kinderen vragen stellen aan de chauffeur waardoor ze bewuster luisteren naar het verhaal en de uitleg.

*************************************************************************************

Op 25 augustus 2021 liet ik Martijn opnieuw naar het artikel kijken en hij vertelde me dat er inmiddels wat updates waren dus hier komen ze. Inmiddels rijdt Martijn zelf al 2 jaar in een van de nieuwste vrachtwagens van Mercedes die zoals vanzelfsprekend dan ook voorzien is van de nieuwste technieken. De spiegels zijn vervangen door schermen die dezelfde functie hebben als spiegels. Het levert hem meer zicht op dat de grote spiegels verdwenen zijn. Ook Martijn heeft door de jaren geleerd want hij zegt zelf dat het regeltje dat we altijd leerden “zie je mij, zie ik jou” helaas niet meer van toepassing is. Zijn advies, dat hij ook aan zijn eigen kinderen meegeeft, is dat je altijd achter de vrachtwagen blijft wachten en nooit denken dat je er nog wel eventjes tussendoor kan. De chauffeur zal je niet kunnen zien met alle gevolgen van dien.

237003736_214637187297112_9078117839730124256_n

*************************************************************************************

Heb jij jouw kinderen al over de dode hoek geleerd?

52956976_992045721183407_6794563516956147712_n.jpg

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s