Recensie “De koffer”

Linda~ Vorige week hadden we een gesprek met de juf van Lucas en Eva, niets bijzonders maar een rapportgesprek zoals deze een aantal keer per jaar ingepland wordt. Ze vertelde dat Lucas en Eva goed in de groep lagen en dat is iets wat altijd heel fijn is om te horen. Je weet immers maar nooit want kinderen onder elkaar dat is soms toch een categorie apart. Verder vertelde ze nog dat beide kinderen zo behulpzaam zijn en dat ze dat heel erg mooi vindt om te zien. Zo vertelde ze dat ze haar het liefst overal mee helpen maar ook klasgenootjes. Dat was me inmiddels wel opgevallen want het lijkt een gewoonte te zijn dat ze andere kinderen zelfs achterna lopen als ze zien dat deze hun gymtas/fruitbakje of wat dan ook vergeten. De juf vertelde dat het daardoor inderdaad wel eens voorkomt dat ze niet af kunnen spreken aangezien ze dan als een van de laatsten buiten komen. Ze mogen daarom ook wat meer aan zichzelf denken en wat meer voor zichzelf opkomen vindt ze. Daar heeft ze wel gelijk in, hoewel ze in een jaar tijd al flink gegroeid zijn daarin. Aan de andere kant vind ik het ergens ook wel een goede eigenschap om anderen te helpen. Het typische voor onze tweeling is dat het totaal niet uitmaakt of ze de mensen kennen of niet. Al vanaf het moment dat ze konden lopen en praten lieten ze duidelijk merken als we ergens voorbij kwamen waar iemand bijvoorbeeld in de tuin aan het werken was dat ze die persoon graag mee wilden helpen. Dit leverde dan ook altijd hele leuke gesprekken op.

Anderen helpen

Tegenwoordig leven we in een maatschappij waarin het niet altijd meer vanzelfsprekend is dat we een ander helpen. Het is misschien ook zo gegroeid door alle gebeurtenissen van de afgelopen jaren maar toch. Als je zo eens na gaat denken is het ergens toch wel triest. Soms is het namelijk een kleine moeite om een ander te helpen zonder dat je er iets voor terug krijgt. En dat is niet eens waar want dankbaarheid van iemand die je helpt is veel meer waard lijkt me. Dat is tenminste iets wat wij onze tweeling leren. Nogmaals, ik snap het wel dat de maatschappij heel erg veranderd is en dat je nu eenmaal op je hoede moet zijn omdat er helaas mensen zijn die misbruik maken van de goedheid van anderen. Maar is dat een reden om je kinderen aan te leren om anderen niet helpen? Anderen helpen is prima, zolang het maar niet geheel ten kosten van jezelf gaat is al een stap in de goede richting. Zo ook wanneer het gaat om het helpen van vreemden en/of vluchtelingen. Bedenk maar eens hoe het moet zijn als je hier aan komt als vluchteling, en dan bedoel ik een echte vluchteling, en je alles achter hebt moeten laten. Je spreekt de taal niet en je moet maar zien wat er verder gebeurt. Hoe fijn is het dan als een ander je helpt? Dat is een kleine moeite die een zeer groot verschil kan maken.

De koffer

Dit is nu wat je zegt een prentenboek met een boodschap. Ik ken de schrijver Khaled Hosseini nog van de bestseller ‘De Vliegeraar’. Daarom verbaasde het me in het begin dat hij een kinderboek had geschreven. Het boek gaat over een vreemdeling die aankomt met niets meer dan een koffer. De anderen vinden hem maar vreemd en stellen veel vragen. Hij vertelt wat hij in zijn koffer heeft zitten en de andere dieren worden een beetje wantrouwig want het klinkt allemaal maar vaag. Zodra de vreemdeling slaapt maken ze samen zijn koffer open en hoewel het anders is dan dat ze zich voorgesteld hadden moeten ze toch toegeven dat hij de waarheid sprak. Ondertussen droomt de vreemdeling over vluchten en zodra hij wakker wordt kan hij niet geloven wat de andere dieren gedaan hebben. De dieren voelen zich schuldig en besluiten het goed te maken op een hele bijzondere manier. De koffer is een ontroerend en tegelijk hartverwarmend verhaal dat dankzij de prachtige illustraties zorgt voor een verhaal met een boodschap: wees vriendelijk tegen vreemden want je weet nooit wat hun verhaal is.

De koffer is onder andere te koop bij Bol.com.

Auteur: Chris Naylor-Ballesteros

ISBN: 9789025771553

Uitgeverij: Gottmer

* Voor het schrijven van dit artikel hebben we een recensie-exemplaar ontvangen *

86208958_3847643748593906_5336591401805152256_n

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s