In gesprek met een fantasierijke schrijver: Frederique Tienmans

Linda~ Een tijd geleden kreeg ik de kans om het eerste boek van schrijver Frederique Tienmans te lezen. Nou ja, ik moet er net als velen nog even op wachten want het boek verschijnt helaas pas rond de zomer. Inlustris is het eerste deel van de drie delen in de serie Feniksveren. Tot nu toe zijn we door Frederique verwend aangezien het eerste hoofdstuk van Inlustris al online staat. Dat maakt dat veel boekenliefhebbers, waaronder ik dus, niet kunnen wachten tot het boek daadwerkelijk verschijnt. Wanneer je het boek gaat pre-orderen heb je de keuze uit een e-book, paperback of hardcover. Ikzelf heb gekozen voor een hardcover die blijkbaar voorzien is van een geweldige reliëfdruk. Het is misschien erg leuk om te vertellen dat elke bestelling een hele gave schrijfveer cadeau krijgt. Terwijl we wachten verwent Frederique zijn Instagram-volgers steeds weer met leuke verrassingen, winacties en onthullingen. Vandaag is het echter tijd om wat meer onthullingen over de schrijver zelf en dus stelde ik hem een aantal vragen.

Hoe zag jouw boekenkast er vroeger uit?

Mijn boekenkast als kind was goed gevuld. Mijn ouders vonden fictie lezen nooit echt erg belangrijk, maar leren lezen was heel erg belangrijk. Daarom stond mijn boekenkast vol met jeugdboeken. Al op mijn zevende haalde ik het hoogst mogelijke niveau op school en begon echte jeugdboeken te lezen. Kruistocht in Spijkerbroek, Jan Zonder Vrees, Harry Potter, de Kronieken van Narnia, Lord of de Rings, de Heksen en het heksenkind. Al snel kreeg ik een lichte voorkeur voor Fantasy. Het vluchten in een  eigen wereld is nog steeds erg aanlokkelijk

Wat was het moment dat je besloot om te gaan schrijven? (In het algemeen bedoel ik dan)

Ik heb altijd gelezen om te vluchten uit onze, soms overweldigende wereld. Ik ben gaan schrijven om mijn emoties te uiten, om te vluchten in mijn eigen wereld, maar dat was voor mezelf. Ik had hetzelfde probleem als J.K. Rowling. Ik wilde wel schrijven voor een groter publiek, maar geen van mijn ideeën voelde geschikt voor publicatie.

Het idee voor Feniksveren kwam onder de douche, in de vorm van een personage dat later maar een ondersteunend personage zou blijken.

Wanneer besloot je Feniksveren te schrijven? (Was er een aanleiding of idee om er ineens mee te starten)

Een boek schrijven is altijd één van mijn grootste dromen geweest, en toen ik mijn eerste personage ontmoette, wist ik dat ik eindelijk het idee had waar ik verder mee wilde gaan. Dat is nu 4 jaar geleden.

Hoe ben je begonnen met het schrijven van het verhaal? (En dan bedoel ik bijvoorbeeld brainstormen of een stappenplan)

Ik ben iemand die zich heel goed voorbereid, dus ben ik met een notitieblok begonnen om heel veel kleine aspecten van de wereld op te schrijven. Ik heb culturen bestudeerd en zowel mythes als echte geschiedenis opgezocht en zo een hele wereld geschapen. Eenmaal ook het plot van de drie boeken volledig uitgewerkt voor ik begon te schrijven. Vier jaar later heb ik drie boeken om met trots aan de wereld voor te stellen waar ik heel trots op ben.

Wat is jouw favoriete karakter? Welk karakter vind je persoonlijk het minst leuk?

Dat is een erg moeilijke vraag, een beetje zoals aan een moeder vragen welk kind ze het allerliefste ziet. Elk personage heeft totaal andere doelstellingen, normen en waarden en een hele andere kijk op de wereld. Er is geen personage dat ik echt niet leuk vind. Er zijn wel degelijk personages met doelen die ik persoonlijk afkeur, maar zelfs bij die personages snap ik waarom ze die doelen hebben.

Als er een personage is waarmee ik kon dineren, dan zou dat waarschijnlijk Jenna, het hoofdpersonage, zijn. Ik heb vanzelfsprekend het meeste tijd met haar doorgebracht en ze doet me soms erg veel aan mezelf denken, toen ik die leeftijd had. Maar zelfs met mijn villan, van wie ik zijn of haar naam om begrijpelijke redenen niet ga onthullen, zou ik graag samenzitten. Hij/Zij heeft het hart op de juiste plaats, maar de gebruikte methodes zijn nogal drastisch.

Vond je het spannend om (delen van) het verhaal aan familie en vrienden te tonen?

Ik ga je een geheimpje vertellen. De enige die een deel van mijn verhaal heeft gelezen, is mijn vriendin. De rest waren mensen die ik niet ken. Dat is een bewuste keuze. Allereerst, omdat ze van me houden, en dus niet objectief kunnen zijn, ook al proberen ze dat.
Een ander gevaar aan mijn verhaal te snel aan vrienden en familie tonen is dat, als ze het leuk hadden gevonden, ik misschien té zelfzeker was geworden, en mijn teksten dus zwakker zouden worden.
Anderzijds, als ze het slecht vinden, zou dat misschien mijn moreel hebben kunnen breken, waardoor ik zou hebben opgegeven. Dat wilde ik kost wat kost vermijden.

Waren er momenten dat het schrijven moeilijk te combineren was met je studie?

Ja! Of je nu een gezin hebt, of je studeert, of je hebt een fulltime baan, het maakt eigenlijk niet zo heel veel uit. We zijn druk. Daarom is een gouden regel die ik mezelf opleg: behandel het als een professionele hobby. Wanneer anderen op café gaan, schrijf ik. Wanneer anderen series bingwatchen schrijf ik. We hebben heus wel tijd, het is alleen dat we er opofferingen voor moeten maken.

Ik hou me één ding voor: ik hou van schrijven, dus ik vermaak me net zoveel als mensen die een avondje voor de televisie hangen. Het enige verschil is dat ik iets maak waar honderden anderen nog jaren van zullen kunnen genieten!

Welke boeken lees je zelf het liefst?

Ik hou letterlijk van alle genres, maar heb een voorkeur voor Fantasy met sterke fictieve werelden. Horror is mijn minst favoriete genre. Ik krijg niet gauw rillingen, en dat is wel iets waar ik naar opzoek ga in horror. Laten we dus niet zeggen dat ik een hekel heb aan horror, ik leg de lat voor dit genre alleen erg hoog.

Wat doe jij graag ter ontspanning tussen het studeren, werken en schrijven door?

Bedoel je dat er mensen zijn die dat doen en nog tijd overhebben? Holy… Ik doe dan toch echt iets verkeerd.

Alle gekheid op een stokje! Veel van mijn vrije tijd gaat naar mijn vriendin, die gedurende het uitgeven van mijn boeken liever op de achtergrond blijft maar een ontzettend steun voor me is in alles wat ik doe.

Verder hou ik, weinig verbazend van een goed boek met koffie, thee of warme chocolademelk, en dan liefst nog voor de open haard. Verder hou ik van bakken en koken, en lekker eten natuurlijk! Ik speel ook gitaar, blokfluit en heb een piano om me op uit te leven.

Als jij jezelf in het kort zou moeten omschrijven, wat zou je dan vertellen?

Ik ben een advocaat, een INFJ geobsedeerd door mythes, legenden, geschiedenis, religie, oude culturen en dergelijke en een perfectionist. Ik wil iedereen oprecht helpen en ga daar soms veel te ver in, tot in de mate dat mensen waar ik aardig tegen ben me spontaan vriend gaan noemen. Vriend is voor mij een heilige titel, en betekent een diepe connectie die bijna onmogelijk gebroken kan worden. Gebeurt dat toch, dan voelt het voor mij als een rouwproces.

Wat zijn jouw absolute guilty pleasures? (Films, boeken, eten, snacks, ga zo maar door)

Ik hou van de Italiaanse keuken, en heb het gebruikt om mezelf te belonen bij het behalen van mijlpalen in mijn schrijversproces!

Inmiddels krijgen we steeds meer een beeld van deze fantasierijke schrijver. Kun jij ook niet wachten tot het boek verschijnt ga hem dan zeker volgen via Instagram. Zijn er nog dingen die jij zou willen weten over Frederique, het boek of misschien iets totaal anders? Stel je vraag dan gerust hieronder.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s