Mijn ervaringen als chronisch zieke met de FIT-Methode

Linda~ Tja, daar zit je dan met je goed gedrag. Je hebt altijd (best) gezond geleefd, altijd gezwommen en andere sporten gedaan, en dan ben je ‘ineens’ chronisch ziek. Het sluimert al een tijdje en je weet dat er iets aan de hand is maar je weet niet wat. Je wordt zieker en zieker, de artsen weten nog veel minder en uiteindelijk kom je bijna te overlijden omdat de artsen het toch fout hadden. Kort door de bocht is dat mijn verhaal. Doordat ze mij te lang rond hebben laten lopen (nou ja lopen deed ik al lang niet meer omdat ik maar net genoeg energie had om mijn ogen open te doen) is mijn conditie keihard achteruit gegaan. Sinds die periode is mijn conditie wel wat verbeterd maar ik lijk meestal op een bejaarde. Eigenlijk nog niet eens want de bejaarden van tegenwoordig fietsen me voorbij met 2 vingers in hun neus en dat heeft niets te maken met de e-bikes waarop ze fietsen. De mensen die me kennen weten dat ik altijd erg positief ben ingesteld met zo nu en dan een baaldag. Dat is ook niet erg want dat hoort er bij. Ik had me er bij neergelegd dat ik nooit meer zou kunnen sporten omdat mijn lichaam er heel slecht van herstelt. De artsen zeiden me dat ik best grenzen mag opzoeken maar er zeker niet overheen mag gaan. Inmiddels ben ik al bijna 10 jaar ziek en intussen zijn er toch dingen die ik wel mooi bereikt heb. Zo kan ik weer wandelen hoewel het aantal kilometer per dag verschilt natuurlijk. De ene dag kan een hele goede zijn terwijl de dag erna weer compleet hopeloos is. Dat is nu eenmaal de combinatie tussen de Ziekte van Addison en Multiple Sclerose. Naast het wandelen ga ik (buiten de Coronatijd om dan) 1 keer in de week een paar baantjes zwemmen met mijn oom om toch te bewegen en in water gaat dat voor mij een stuk makkelijker. Tot slot kan ik zelfs zo nu en dan een blokje fietsen met mijn man en onze tweeling. Daarvoor geldt dan weer hetzelfde als voor het wandelen, het is niet mega ver en de ene dag is zeker de andere dag niet. Een bijwerking van mijn medicatie is dat er vocht en vet ophoopt rond mijn buik. Buikspieroefeningen zijn voor mij best zwaar en heel veel nut leken ze niet te hebben dus heb ik het toen gelaten voor wat het was.

De FIT-Methode

Een paar maanden geleden vond ik het ineens genoeg, ik was er klaar mee. Dat ik niet kan sporten wil ik best accepteren maar ik wil niet wachten tot mijn buik steeds dikker wordt en dus ging ik nog een poging wagen. Via Pinterest (kun je nagaan hoe wanhopig ik even was) vond ik een 30-dagen-challenge voor buikspieroefeningen met sit-ups, crunches en squats. Hoewel het voor mij behoorlijk zwaar was heb ik het 28 dagen vol kunnen houden maar ik zag ineens wel verschil. Dat was voor mij reden genoeg om verder te zoeken naar een oplossing maar wel op de goede manier. Alsof het zo moest zijn kreeg ik de kans om de FIT-Methode uit te proberen om te laten zien of het wat zou zijn voor mensen met een chronische ziekte. Het boek kwam binnen en ik ging meteen lezen. Mijn timing was beroerd maar ik kreeg al voordat ik kon beginnen last van een stijve nek. Sommige mensen zien dat als een waarschuwing maar mij motiveerde het nog meer. Het gaf mij tijd genoeg om het boek eens goed te lezen.

Een goed plan opstellen: geen dieet!

Normaal bereid ik me altijd heel goed voor als ik een samenwerking aan ga en zoek ik dingen vantevoren al uit. Dit keer had ik dat expres niet gedaan zodat ik er blanco in zou gaan. Eigenlijk verwachtte ik een boek vol met oefeningen en recepten die ik waarschijnlijk toch niet ging eten. Fout! Zodra ik me in het boek verdiepte kwam ik juist allerlei interessante informatie tegen die ik nooit had gelezen maar die ik zeker niet mocht missen. De FIT-Methode geeft me namelijk duidelijke richtlijnen om een goed plan op te stellen. In mijn geval is het niet zo dat ik wil afvallen, integendeel. Mijn doel is om een strakkere buik te krijgen (voor zover dat mogelijk is) en fitter te worden. Ik leerde meer over vetverlies, spieropbouw, beweging en over een juiste mindset aangezien dat erg belangrijk is. Wat ik vooral erg interessant vond om te lezen was het uitgebreide hoofdstuk ‘Training’ waarbij je meer leert over hoe je lichaam in elkaar zit met betrekking tot je hartslag, lichaamstemperaturen en ga zo maar door.

De juiste voeding

Zoals ik al zei ga ik geen dieet volgen omdat ik al een kilo lijk te verliezen als ik mijn arm maar op durf te tillen. Als ik ziek ben verlies ik helaas al een kilo per dag als ik pech heb en dat is lastig als je maar net 58 a 60 kg weegt bij 1.74 meter. In het boek krijg ik allerlei handvaten aangeboden voor goede voeding en ik zie dat ik wat dat betreft al best aardig op weg ben. Uitzonderingen daargelaten want ik vind ook best veel lekker. Ik leer om de juiste samenstellingen te kiezen met betrekking tot mijn voeding en kan daarnaast dus in de keuzetabel zien welke producten ik het beste kan kiezen. Dankzij de FIT-Methode leer je je eigen voedingsplan op te stellen door middel van het berekenen van je energieverbruik. Als je daar extra hulp en een beter overzicht in wil kun je de FIT-Methode app downloaden. Deze kun je 7 dagen gratis uitproberen en daarna gaat deze over in een abonnement dat 9,95 per maand kost en deze kun je op elk moment opzeggen. In de app kun je je training, je voortgang en voeding bijhouden. Daarnaast krijg je toegang tot alle schema’s van beginner tot gevorderd zowel thuis als in de sportschool. Wil je niet de app downloaden maar toch aan de slag met recepten en workouts? Dan kun je terecht op de website van FIT.nl. Hier vind je namelijk allerlei soorten fitnessoefeningen om mee aan de slag te gaan en kun je een gratis fitnessschema aanvragen. Tot slot vind je er een walhalla aan heerlijke, gezonde recepten om mee aan de slag te gaan. Voor meer informatie raad ik je aan om een kijkje te nemen op de website van FIT.nl om te zien wat de FIT-Methode voor jou kan betekenen.

Het boek De FIT Methode en meer vind je in de webshop van de FIT-Methode.

* Voor het schrijven van dit artikel hebben we een recensie-exemplaar ontvangen *

2 thoughts on “Mijn ervaringen als chronisch zieke met de FIT-Methode

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s