Recensie “Wonderlijke weetjes en fascinerende feiten over de ridders”

Linda~ Lucas en Eva zijn kinderen die graag heel veel dingen weten. Het kan niet gek genoeg gaan of ze weten wel een onderwerp waar ze vragen over hebben. Hoewel we een tijd geleden al veel vragen kregen over de dood kregen we zo nu en dan wat vragen over ridders. Dat was naar aanleiding van het feit dat ze het leuk vonden als het preHistorisch Dorp in Eindhoven weer open zou gaan. Daar zijn we vorig jaar naartoe geweest en dat was een bijzonder uitstapje. Hier leerden ze over de mensen die leefden in de tijd tussen de prehistorie en de late middeleeuwen. Er was van alles te zien en te doen maar wat ze het meest bijgebleven was dat was een hokje dat diende als buitentoilet. Tja geef ze eens ongelijk want het blijven nu eenmaal kinderen toch? Wat ze overigens ook erg leuk vonden was dat ze zelf aan de slag moesten. Een van de bewoonsters vroeg of ze een koekje wilden. Dat wilden ze wel maar dan moesten ze er ook wat voor doen. Eerst moest er graan gemalen worden onder toeziend oog van de haan die daar woonde. Er zou maar eens net wat vallen, je weet maar nooit. Daarna maakten ze deeg om vervolgens te moeten wachten tot het koekje klaar was. Ondertussen speelden ze een leuk middeleeuws spel dat ze nu nog altijd erg leuk vinden om te spelen.

Wonderlijke weetjes en fascinerende feiten over de ridders

Naast dat spel en koekjes bakken was er natuurlijk nog veel meer te doen en vooral te zien. Zo schreven ze voor het eerst met een veer en inkt, gingen ze een hut bouwen en leerden ze een beetje speerwerpen. Als je wilt eten zul je immers ook zelf wat moeten kunnen vangen. De middeleeuwse kermis was ontzettend leuk maar wat ze vooral interessant vonden dat waren de ridders. Daar hadden ze vooral vragen over en dus gingen we op zoek naar antwoorden. Zoals je van ons kunt verwachten hebben wij er weer het perfecte boek voor uitgezocht. Ridder worden dat kon en mocht blijkbaar niet iedereen en in dit boek vind je terug wie dat wel mochten. Zo leerden we dat de opleiding tot ridder al begint als ze 7 jaar oud zijn. Dat wil zeggen dat Lucas en Eva dus over een half jaar zouden moeten starten als zij in die tijd geleefd hadden. Mensen zijn goed in roddelen maar dat kon je blijkbaar in de riddertijd maar beter uit je hoofd laten. Er staan vooral ook leerzame dingen in voor mij want een kasteel is natuurlijk nooit zomaar een kasteel. Je ziet hoe de kastelen door de jaren heen veranderen en het ene exemplaar is nog mooier dan het andere. Lucas en Eva leerden wie er allemaal in het kasteel werkte en hun functie. Maar ook leerden we wat er vroeger allemaal in een dorp te vinden was.

Het boek leest heel erg prettig weg en ziet er erg uitnodigend uit voor kinderen om te lezen. De vrolijke illustraties in het boek verduidelijken vaak de informatie en zijn daarnaast erg leuk om te zien. Het boek bevat een gezonde dosis humor en dat blijkt wel wanneer Lucas en Eva helemaal dubbel liggen van het lachen als ze de poepboer zien in het boek. Tja ook toen had je al mensen die daar voor zorgden dus. Ik vind het vooral positief dat de kinderen leren over bekende oorlogen dus daar ben ik heel blij mee. Wat ik zelf nooit geweten heb maar wat we inmiddels geleerd hebben is de reden waarom een wenteltrap altijd naar rechts draait. Ik las het al op de achterkant dus ik ging het meteen even opzoeken aangezien ik daar zeer nieuwsgierig naar werd.

Wonderlijke weetjes en fascinerende feiten over de ridders is onder andere te koop bij Uitgeverij Lannoo.

Auteur: Sarah Devos

Illustraties: Heleen Brulot

ISBN: 9789401435062

Uitgeverij: Lannoo

* Voor het schrijven van dit artikel hebben we een recensie-exemplaar ontvangen *

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s