Recensie “Tuinieren is leuk! – 30 groene ideeën voor kinderen” (winactie gesloten)

Linda~ Onze kinderen vinden heel veel dingen leuk om te doen. Ze kunnen zich uren binnen vermaken met allerlei soorten spellen en materialen. Dat is heel erg handig in de winter als het buiten te koud en te nat is om echt te kunnen spelen. Een beetje kou houdt de tweeling overigens niet tegen hoor. Maar als het echt te nat of te glad is dan vermaken ze zich binnen prima en dat is een fijne wetenschap. Toch zijn de kinderen het liefst buiten en zijn ze graag aan het werk. Zodra ik aanstalten maak om iets in de tuin te gaan doen staan ze naast me. Ze vragen me dan of ze kunnen helpen en zouden niets liever doen. Al vanaf het moment dat ze echt wat kunnen lopen hebben ze een klein harkje en bezempje gekregen en hielpen ze me met het vegen van de tuin en het harken van het gras. Dat was zo’n grappig gezicht toen ze nog zo klein waren. Regelmatig hoorde ik het commentaar van de mensen dat dat er nog wel af zou gaan. Niets is minder waar want hun liefde voor tuinieren is door de jaren heen alleen maar gegroeid. Zo willen ze vaak weten hoe de planten heten en van veel planten in onze tuin weet ik het gelukkig wel. Zodra ik ze geen antwoord kan geven hoe een plant heet weten ze dat ze naar oma kunnen gaan want zij weet van een heleboel bloemen en planten gelukkig wel de naam. Op de momenten dat het allemaal nog kon trokken we er regelmatig op uit en dan kwamen we vaak uit bij speciale dagen van IVN Natuureducatie. Je kon Lucas en Eva niet blijer maken dan zo’n middag waar ze bijvoorbeeld waterbeestjes mochten zoeken in de sloot of zelfs een eigen insectenhotel te maken. En dat laatste is juist zo leuk omdat je duurzaam bezig bent aangezien je materialen kunt recyclen en je bent nog eens creatief bezig. Dat alles is ook de basis voor het volgende boek samen met nog veel meer leuke, groene activiteiten voor kinderen.

Tuinieren is leuk! – 30 groene ideeën voor kinderen

Zoals ik al zei vinden Lucas en Eva tuinieren geweldig en al een aantal jaren op een rij proberen we een aantal groenten te kweken in onze tuin. Zo hebben we al 2 jaar een aantal aardbeien kunnen plukken en al enkele tomaatjes. Verder hebben we vooral kruiden gekweekt aangezien dat lekker is bij aardappeltjes en vlees. In dit boek beginnen ze bij het begin en wordt er op een kindvriendelijke manier de basis van het tuinieren uitgelegd. Zo wordt er verteld wat een plant is en wat deze nodig heeft. Verschillende tuingereedschappen komen aan bod en door middel van foto’s leren kinderen al heel snel welk gereedschap je waarvoor kunt gebruiken. De moestuin wordt uitgebreid besproken in het boek en daarbij komen alle aspecten aan bod. De kinderen leren wat ze nodig hebben als ze een goede moestuin willen. Ze leren daarbij hoe je op een simpele manier kruiden kunt kweken met behulp van bijvoorbeeld potjes of drinkpakken. Je hebt immers niet altijd dure moestuinbenodigdheden nodig om iets te kunnen kweken. Van verschillende groenten en fruit wordt stap voor stap uitgelegd hoe je ze kunt kweken. Er wordt duidelijk verteld wat je nodig hebt en niet geheel onbelangrijk worden er goede tips gegeven zoals bij bijvoorbeeld de bietjes. Daar geven ze als tip mee dat je de plantjes niet te dicht bij elkaar moet zetten omdat ze de ruimte nodig hebben om te kunnen groeien. De beste tip die er voor ons in stond, of beter gezegd voor mij, is dat ik netten over onze aardbeienplantjes moest doen zodat ze niet al opgesnoept worden door vogels en muisjes. Dat is dus echt een leermoment voor mij aangezien we elk jaar verrast worden dor lieve bezoekers. Lucas en Eva werden helemaal gelukkig van het hoofdstuk Dieren in je tuin en kunnen niet wachten tot we daar mee aan de slag gaan. Onze tuin is blijkbaar al een walhalla voor dieren maar het kan nog beter. Zo gaan we zeker aan de slag met bijen planten en met lieveheersbedjes aangezien ze daar geen genoeg van kunnen krijgen. Tot slot is er een heel hoofdstuk gewijd aan mensen die graag aan de slag gaan met recyclen, de recycletuin. Wist je namelijk dat je ontzettend veel leuke dingen zelf kunt maken en daarbij een nog eens goed bezig bent? Zo vind ik het geweldig om te zien dat je ook plantjes kunt kweken in lege eierschalen. En dat je daarna de eierschalen ook nog eens kunt verkruimelen en bij je planten kunt strooien. Dit boek bewijst maar weer dat iedereen kan tuinieren, of je wel of geen groene vingers hebt. Het is dan ook een geweldig leuke cadeautip die we iedereen aan kunnen raden.

Winactie

Inmiddels zijn we aangekomen bij het deel van dit artikel wat velen van jullie het leukst zullen vinden. Namens Uitgeverij Kluitman mag ik 1 van onze volgers blij maken met een exemplaar van Tuinieren is leuk!, lief is dat he? Wat mag je doen om kans te maken op dit boek?

De winactie loopt van dinsdag 13 april tot en met maandag 19 april 0.00, daarna proberen we de winnaar zo snel mogelijk bekend te maken. De winnaar heeft 48 uur de tijd om te reageren. Wil je zeker zijn dat je het niet mist als je gewonnen hebt is het handig om een reactie te geven onder het bericht op Facebook zodat je getagt kunt worden als je gewonnen hebt 

Tuinieren is leuk! is onder andere te koop bij Bol.com.

Auteur: Diverse auteurs

ISBN: 9789020691795

Uitgeverij: Kluitman

* Voor het schrijven van dit artikel hebben we een recensie-exemplaar ontvangen *

48 thoughts on “Recensie “Tuinieren is leuk! – 30 groene ideeën voor kinderen” (winactie gesloten)

  1. Super leuk! Mijn zoontjes zijn helemaal bezig met de moestuintjes en dus zou dit boek helemaal te gek zijn. Ik doe dus graag mee… maar heb geen Facebook. Wel heb ik via Instagram alle stappen doorlopen, hoop dat dat ook geldt?? 🍀

    Geliked door 1 persoon

  2. Vooral mijn dochter vind dingen doen in de tuin fijn en dit jaar is het eerste jaar dat we ook een stuk moestuin gaan maken. Dit boek sluit daar mooi bij aan denk ik dus ik waag graag een kans.

    Geliked door 1 persoon

  3. Mooi tuinboek om mijn kleinkinderen op pad te helpen. Want wat is nu leuker dan het zaaien en verzorgen van je groene plantjes?Vooral als ze daarna kunnen oogsten en opeten!

    Geliked door 1 persoon

  4. Mijn twee meiden zijn dol op planten, tuinkers zaaien en bloemen plukken is ook altijd super leuk om te doen! We hebben best een flink tuintje en het lijkt me geweldig als ze zelf wat meer bezig zijn met groen 🙂 We hebben geen facebook, maar ik blijf wel graag op de hoogte met Lifestyle Mommy’s wordpress. Groetjes Charlotte

    Geliked door 1 persoon

  5. Onze tuin is niet zo heel groot maar er zitten wel heel veel vogels, kikkers en af en toe een egel. Leuk voor de kinderen om te zien hoe we onze tuin nog diervriendelijker kunnen maken.

    Geliked door 1 persoon

Plaats een reactie