Op een grote paddenstoel.. samen speuren

Linda~ Vorige week liet ik al zien hoe je makkelijk zelf een leuke herfstbingo kon maken. Dat is heel erg leuk om te doen maar er zullen vast ook menen zijn die dat om een of andere reden niet kunnen doen. Daarom heb ik voor die mensen verschillende tips om zo alsnog samen de natuur in te trekken en eens goed rond te kijken naar al dat moois in de natuur. Er is namelijk iets wat onze tweeling helemaal geweldig vindt om naar te speuren in de bossen en dat hebben ze van geen vreemde. Zij zijn namelijk dol op paddenstoelen in verschillende kleuren en maten. In het begin was de paddenstoel bij de kinderen standaard rood met witte stippen van het o zo bekende kinderliedje. Later leerden ze door wandelingen in de bossen dat er veel meer verschillende paddenstoelen bestonden. En het lijkt er zelfs op nu ze dat weten ze er ook steeds meer zelf weten te vinden. Omdat zij dit zo leuk vinden ben ik eens rond gaan kijken op internet of er niet iets te vinden is wat aansluit bij hun enthousiasme rondom de paddenstoelen speurtochten.

21268211_806127579561171_2043315110_o

De kinderen hebben vorig jaar allebei een zoekkaart voor paddenstoelen van IVN Scharrelkids gekregen die je gratis kon aanvragen. Helaas geldt deze actie niet meer maar is de zoekkaart te koop voor slechts 0,85 en je kunt de zoekkaart bestellen via de website van IVN. IVN is overigens een hele leuke organisatie die graag werkt aan een duurzame samenleving. Zij vinden het belangrijk om mensen te betrekken bij de natuur en organiseren daarvoor veel leuke activiteiten waar iedereen aan deel kan nemen. Zo organiseren zij bijvoorbeeld elk jaar de “Slootjesdagen” waarbij je lekker op zoek gaat naar wat er allemaal dus leeft in zo’n slootje. geloof me, je zult je er nog over verbazen maar het is echt een aanrader om daar eens te gaan kijken. Op de website van IVN vind je dan ook voldoende leuke en leerzame informatie over paddenstoelen. Hieronder zet ik enkele links naar de site.

IVN geeft je de volgende tips om mee te nemen als je op zoek gaat naar de mooiste paddenstoelen:
–    Paddenstoelengids of zoekkaart
–    Loepje – voor een close-up
–    Spiegeltje – een kijkje onder de hoed
–    Thermoskan met koffie of thee – lekker voor onderweg!
–    Camera of telefoon om paddenstoelen te fotograferen – dan kan je thuis dubbelchecken of het echt die ene paddenstoel was.

Om te zien welke activiteiten IVN organiseert kun je het beste een kijkje nemen op de activiteitenkalender.

Naast het IVN zijn er nog meer leuke tips waar je informatie kunt vinden over paddenstoelen en de herfst. Zo heeft de Juf Sanne leukste downloads met het thema Herfst voor je op een rij gezet, zo ook het Paddenstoelenspel. En dit zijn de regels: “Print dit vel 2 x uit, plastificeer de kaartjes en maak er een memory van. Je kan er ook een telspel van maken. Print dan het blad 10 x uit en verzin er diverse spelletjes mee in de kring. Kijk eens op de rekenpagina voor suggesties in de kring.
Als je het vel 12 x print dan kan je er gerust 2 spellen van maken. Print ook eventueel de cijfers uit. Ze hebben hetzelfde formaat als de plaatjes van de paddenstoelen.Je kan jonge kinderen ook de plaatjes laten uitknippen en er een parenwerk van laten maken. Halveer dan wel de hoeveelheid plaatjes.

Heb jij iets met paddenstoelen en is dit een leuke activiteit voor jou en je gezin?

 

 

10 thoughts on “Op een grote paddenstoel.. samen speuren

  1. Pingback: Gezellig op avontuur tijdens de IVN Slootjesdagen | Lifestyle Mommy's

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s